Faro
Hoofdstad van de Algarve
Historie
In deze hoofdstad van de Portugese Algarve hadden de Feniciërs, de Grieken en de Romeinen al een handelspost. In de 8ste eeuw veroverden de Moren de stad om vervolgens in 1249 door Alfons III op de Moren te worden heroverd. In de 15de eeuw was het een centrum van boekdrukkunst. Engelsen verwoestten de stad eind 16de eeuw en namen de bisschoppelijke bibliotheek mee naar Oxford. De boefjes hebben de oorlogsbuit nooit teruggegeven.
Faro vandaag
Faro is nu een haven voor export van landbouwproducten uit de omgeving zoals vis, groente, wijn en fruit. De internationale luchthaven is belangrijk in verband met het toerisme in de Algarve. Faro biedt een mix van historie en gezelligheid. De autovrije binnenstad wordt gekenmerkt door winkels, restaurants en terrassen. Het oude stadscentrum ademt eeuwen geschiedenis en vanaf de kerktoren van de Sé heb je een schitterend uitzicht over Faro en het natuurgebied van de Ria Formosa.
Bezienswaardigheden
Vanaf het hoofdplein aan de haven, Praça Francisco Gomes, kan je via de stadspoort, Arco da Vila richting oude stad en kathedraal lopen. Dit oude stadsdeel is gedeeltelijk ommuurd. De kathedraal, na de aardbeving van 1755 herbouwd, heeft diverse stijlen en is versierd met azulejos.
In het Museu Arquelogico valt het Romeinse mozaïek uit de 3de eeuw op. Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Santa Clara uit de 16de eeuw. Het heeft een mooie voorgevel en is gebouwd in renaissance stijl.
Verlaat het ommuurde middeleeuwse stadsdeel door de poort, Arco do Repouso. Je komt nu in de Rua Largo de São Francisco, met de gelijknamige kerk uit de 16e eeuw. Van hier gaan we door nauwe straatjes naar Praça da Liberdade en dan naar Praça Alexandre Herculano, het centrum van het moderne Faro. Aan het Praça Liberdade ligt een mooi etnologisch museum. Je krijgt hier een indruk van het leven in de Algarve.
Iets verderop ligt de barokke Igreja do Carmo met een mooie façade. Het hoofdaltaar en de vier zijaltaren hebben mooi houtsnijwerk. Op het kerkhof staat een “knekelkapel”, Capela dos Ossos.